Συμμετέχουμε και λέμε: ΝΑΙ στις αλλαγές – ΟΧΙ στον ξαφνικό θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ

 

 

Σε στιγμές οριακές, oι υπεκφυγές και τα “ναι μεν αλλά” είναι η χειρότερη επιλογή.

Η κριτική στη διαδικασία που ακολουθείται είναι δικαιολογημένη. Οι επιφυλάξεις για τη μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της “λύσης” υπαρκτές, τις έχουμε, άλλωστε, διατυπώσει κι εμείς. Τα ερωτηματικά για πτυχές της «λύσης» (π.χ. για την τύχη των Δ.Π.Υ. κ.ά.) απόλυτα εύλογα.

Όμως δεν αξίζει στον ΕΔΟΕΑΠ ο ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ούτε στο δημοσιογραφικό σώμα η αυτοχειρία.

Σ’ αυτό το αποτέλεσμα οδηγούν όσοι κηρύττουν την αποχή από την ψηφοφορία για τις αναγκαίες αλλαγές στο Καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ (6-8/11) ή την καταψήφισή τους. Δεν είναι τυχαίο πως πρόκειται για τους ίδιους οι οποίοι για έναν ολόκληρο χρόνο, απλώς αναπολούσαν τον “Χαμένο Παράδεισο” και καλούσαν σε «επαναστατική γυμναστική”, αφήνοντας το δημοσιογραφικό συνδικαλισμό χωρίς πρόταση. Τώρα, από τη θέση της μειοψηφίας, υπόσχονται «ένα καλύτερο αύριο» μέσα από μία ακόμα ήττα. Και “εν ου παικτοίς” σαλπίζουν υπερήφανα “αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων”.

Ως Ανοιχτά ΜΜΕ καταθέσαμε εξαρχής συγκεκριμένες προτάσεις ενώ συνεχίσαμε –σε κάθε φάση της διαδικασίας- να παρεμβαίνουμε με σαφείς θέσεις και προτάσεις. Προφανώς, η “λύση” μπροστά στην οποία βρισκόμαστε αποτελεί μια “ανάσα” αλλά δεν είναι ιδανική. Όμως, δεν είναι ώρα για πειραματισμούς με τη ζωή μας, ώστε να… ικανοποιήσουμε την περιέργεια κάποιων για το που θα οδηγούσε ένα όχι.

Η συμμετοχή στη ψηφοφορία και η υπερψήφιση των αλλαγών του Καταστατικού αποσοβεί τα χειρότερα. Αποτρέπει τον ξαφνικό θάνατο του ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή, το οριστικό τέλος στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, δεδομένου ότι στο ΕΤΕΑΠ δεν υπάρχουν εισφορές μας, αλλά και το τέλος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη βίαιη, άναρχη και χωρίς στοιχειώδη προγραμματισμό ένταξη στον ΕΟΠΥΥ.

Με τη συμμετοχή και το συνειδητό ΝΑΙ δεν θα αποτρέψουμε μόνο το χειρότερο σενάριο. Μαζί με τον ΕΔΟΕΑΠ θα κρατήσουμε ανοιχτό και το δρόμο ώστε, στην πορεία (ακόμα και στην επικείμενη κοινοβουλευτική διαδικασία) να αναζητηθούν και διεκδικηθούν βελτιώσεις και, εν πάση περιπτώσει, ρεαλιστικές διέξοδοι και λύσεις.