Ποιοί Είμαστε

 

H κρίση του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. Στη διάρκεια, όμως, των τελευταίων ετών ενισχύθηκε περαιτέρω και συναρθρώθηκε με τα οξυμμένα προβλήματα στο χώρο των ΜΜΕ.

Αρκούσαν λίγες σταγόνες, λοιπόν, για να ξεχειλίσει το ποτήρι: οι διαγραφές του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ για τη στάση συναδέλφων στη διάρκεια του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού και το σκεπτικό με το οποίο συνοδεύτηκαν. Οι απεργίες τις οποίες κήρυξε η ΠΟΕΣΥ με αφορμή το νομοσχέδιο -τότε- για το ασφαλιστικό και με τις οποίες αυτοφιμωθήκαμε κατεβάζοντας τον διακόπτη της ενημέρωσης, την ώρα που οι πολίτες –αλλά και εμείς- την είχαν ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Χρειαζόταν, πλέον, άμεση αντίδραση.

Ως απάντηση, λοιπόν, στις άστοχες και αδιέξοδες απεργίες αλλά και στη γενικότερη κρίση ήρθε το κείμενο υπογραφών με τίτλο «μαθήματα από την απεργία / Τέλος εποχής… ώρα για νέα αρχή», με το οποίο δημοσιογράφοι -μέλη και μη των ενώσεων- υποστηρίζαμε μια νέα αρχή με επανίδρυση και αναγέννηση του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού, μια νέα αρχή με ανοιχτά ΜΜΕ, νέες μορφές κινητοποίησης, δημοκρατικές διαδικασίες και αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις.

Η πρωτοβουλία του κειμένου υπογραφών είχε μεγάλη απήχηση, ένδειξη του ότι άγγιξε προβληματισμούς και αγωνίες πολλών συναδέλφων, είτε είναι μέλη των ενώσεων είτε “αποκλεισμένοι” απ’ αυτές. Μετά το “πρώτο κύμα”, χωρίς καμμιά οργάνωση, αυθόρμητα και πρωτοβουλιακά μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook, οι υπογραφές ξεπέρασαν τις 450. Και συνεχίζονται.

Στο μεταξύ η κρίση των ΜΜΕ κορυφώνεται –ενδεικτική η περίπτωση του MEGA- ενώ οι συνδικαλιστικές ηγεσίες συνεχίζουν να δίνουν μάχες οπισθοφυλακών, με κορυφαίο παράδειγμα την άρνηση διαλόγου για τον ΕΔΟΕΑΠ, παρότι ο χρόνος της προθεσμίας για τη σχετική νομοθέτηση μετρά αντίστροφα.

Ήταν αναπόφευκτο η πρωτοβουλία «Ανοιχτά ΜΜΕ – νέα αρχή», όπως ονομάστηκε στην πορεία με βάση και το όνομα της σελίδας μας στο fb, να μην «κατεβάσει ρολά» αλλά να συνεχιστεί, όπως, άλλωστε, μας προέτρεπαν και όσοι υπέγραφαν το κείμενο στη σελίδα.

Έτσι συγκροτήθηκε -εκ των ενόντων- μια «Προσωρινή Επιτροπή», η οποία θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση αυτής της συνέχειας, σε διαρκή –διαδικτυακή- επικοινωνία με όσους και όσες έχουν (ή θα) υπογράψει το κείμενο. Ταυτόχρονα ξεκινήσαμε τη λειτουργία του site, ώστε να διευκολυθεί περαιτέρω η κατάθεση ιδεών και προτάσεων και η ανταλλαγή απόψεων (anoixtamme.com).

Το επόμενο διάστημα η προσωρινή επιτροπή θα προσπαθήσει να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση για τον ΕΔΟΕΑΠ, σε συνέχεια όσων, αδρά, αναφέρονται στο κείμενο υπογραφών ενώ θα αποπειραθεί να συγκεκριμενοποιήσει τις κατευθύνσεις για την επανίδρυση του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού, με προτάσεις για τη νέα δομή, τα νέα Καταστατικά, τους νέους Κώδικες Δεοντολογίας κ.ο.κ.

Τέλος, η προσωρινή επιτροπή θα συζητήσει για τα μονιμότερα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά ΜΜΕ -νέα αρχή» και οι όποιες προτάσεις της θα συζητηθούν το φθινόπωρο σε σύσκεψη όσων έχουν υπογράψει το κείμενο.