Σχόλιο του Γιώργου Παππά σε γερμανική εφημερίδα

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Βερολίνου “Berliner Morgenpost” στις 02.05. με τη μετάφραση του μεγαλύτερου μέρους. «Βερολίνο – Αθήνα» «Φίμωτρο για δημοσιογράφους».

Είναι μια τάση που εξαπλώνεται επικίνδυνα: το φίμωτρο σε δημοσιογράφους και μίντια. Στην επίκαιρη περίπτωση πρωταγωνιστεί ο Ερντογάν με τις μεσαιωνικές αντιλήψεις του για τη σάτιρα, τη δουλειά, τη δουλειά των δημοσιογράφων, τον ευρωπαϊκό δημόσιο χώρο και λόγο. Δεν είναι ο μόνος, ο οποίος ελέγξει δημοσιογράφους και μίντια. Ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία και ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στην Πολωνία δεν είναι πολύ καλύτεροι από τον τούρκο πρόεδρο. Και ας κάθονται στο τραπέζι των 28 ηγετών της ΕΕ, κάτι για το οποίο ο Ερντογάν θα πρέπει να περιμένει πολύ, δεδομένων των δραματικών ελλειμμάτων της χώρας του σε ζητήματα ελευθερίας του τύπου και κράτους δικαίου.

Λιγότερο γνωστά στην Ευρώπη είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα. Την περασμένη Τετάρτη 27.04. τερματίστηκε μία πενθήμερη απεργία των δημοσιογράφων… Η ομοσπονδία ΠΟΕΣΥ και η συνδικαλιστική Ένωση ΕΣΗΕΑ απήργησαν κατά της συγχώνευσης του σχετικά υγιούς ασφαλιστικού ταμείου τους με τα ελλειμματικά ταμεία άλλων επαγγελματικών κλάδων. Η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση είναι άκρως προβληματική, διότι αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της χρηματοδότησης ενώ δεν προβλέπονται μεταβατικά όρια. Οι δημοσιογράφοι, αντί να μιλούν για αυτά, βάζουν φίμωτρο. Είναι μάλιστα υποχρεωμένοι να το κάνουν, διότι οι απεργοσπάστες απειλούνται με τον αποκλεισμό τους από την Ένωση Συντακτών με βαρύτατες συνέπειες. Η Ελλάδα αποτελεί στο θέμα αυτό μια ιδιαιτερότητα: το συνδικάτο είναι ταυτόχρονα και ασφαλιστικός φορέας. Και ο αποκλεισμός από το συνδικάτο σημαίνει ταυτόχρονα και αποκλεισμό από το ταμείο υγείας και σύνταξης… Η ΕΣΗΕΑ χρησιμοποιεί το ρόπαλο των πειθαρχικών ποινών για πειθαναγκασμό όχι μόνον για όσων δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να απεργήσουν αλλά και εναντίον δημοσιογράφων που δεν κινούνται στην ίδια πολιτική γραμμή με την κυβέρνηση Τσίπρα. Το συνδικάτο διέγραψε στις αρχές Απριλίου… έξι γνωστούς δημοσιογράφους, οι οποίοι στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού υποστήριξαν το «Ναι», ενώ ο Τσίπρας αγωνίστηκε για το «Όχι» αλλά μετά το δημοψήφισμα εφάρμοσε το «Ναι»… Η κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί την αναδιοργάνωση του χάρτη της ιδιωτικής τηλεόρασης … Και την απόφαση δεν θα λάβει η ανεξάρτητη αρχή, αλλά ο υπεύθυνος επί του τύπου υπουργός.

Στις συζητήσεις μου με τους γερμανούς συναδέλφους, όταν τους αναφέρω τις ανησυχητικές ανησυχητικές εξελίξεις για τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα, αντιδρούν με κατανόηση μεν, αλλά ταυτόχρονα απαντούν ότι προς το παρόν υπάρχουν αλλού βαρύτερες περιπτώσεις. Και η Ελλάδα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Σαφώς, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι συγκρίσιμα με την περίπτωση «Μπέμερμαν» – Ερντογάν. Αλλά το φίμωτρο στους δημοσιογράφους είναι γελοίο και επικίνδυνο. Παντού.